Preskoči na vsebino


Tretje mednarodno srečanje pobude Skupaj za Evropo

V Rimu se je pretekli konec tedna zbralo okrog 100 organizatorjev, ustanoviteljev in odgovornih za gibanja v Katoliški Cerkvi in krščanske skupnosti. Gre za predstavnike 250 skupnosti in gibanj, ki so se na stari celini pridružili pobudi Skupaj za Evropo, da bi pripravili srečanje, ki se bo 12. maja 2012 odvijalo v Bruslju in po drugih evropskih mestih, tudi v Ljubljani. Na srečanju, ki bo potekalo na temo Ali bo Evropa zedinjena, ali pa bo izginila iz svetovne zgodovine, bodo po besedah ustanovitelja Skupnosti sv. Egidija Andrea Riccardija, Evropejcem spregovorili o potrebah Evrope.

Pri pobudi sodelujejo tudi mladi, primer je bil petdnevni seminar o pomenu prijateljstva Face2faith in Europe. Izhajali so iz prijateljstva na socialnih omrežjih in prišli do koncepta prijateljstva, ki ga predlaga evangelij. Takšno prijateljstvo so predlagali kot sogovornik v svetu politike in kulture, v sozvočju z ostalimi generacijami.

Gre za pot, ki se je začela že pred več kot desetimi leti. Gibanjem in skupnostim pa omogoča, da bi prijateljstvo med njimi obrodilo sadove. Riccardi nadaljuje: Imeli smo očete Evrope. Danes pa moramo biti evropski bratje in preko naših gibanj izžarevati to sporočilo. Gerard Testard iz francoskega gibanja Fondacio chrĂŠtiens pour le monde je dodal: Potrebujemo drug drugega. Pobuda €˜Skupaj za Evropo€™ ni neko novo gibanje: gre za globoko občestvo med verniki, ki izhajajo iz različnih izkušenj. Naloga je težka, vendar pa jo od nas zahteva Evropa.

V okviru pobude Skupaj za Evropo bo srečanje v Bruslju leta 2012 tretji tovrstni dogodek. Prva dva sta potekala v Stuttgartu leta 2004 in 2007, medtem ko so leta 2009 podobne dogodke pripravili na nacionalni ravni.

Skupaj za Evropo povezuje različna gibanja in skupnosti. Gre za mrežo, ki jo sestavljajo pripadniki katoliške, anglikanske, pravoslavne Cerkve in evangeličanskih skupnosti. Cilj pobude je Evropi povrniti njeno krščansko dušo.

Dodatne informacije dobite pri g. Pavletu Snoju, GSM: 041/385–646 in g. Janezu Cerkovniku, GSM: 031/708–330 ali na mednarodni spletni strani: www.together4europe.org.

Besedilo je pripravila novinarka Radia Ognjišče Marjana Debevec.

Lokacija:
Print Friendly and PDF