Preskoči na vsebino


Blagoslovitev temeljnega kamna nove zakristije in večnamenskega prostora

Na misijonsko nedeljo, 24. oktobra 2010, dopoldne je novomeški škof msgr. Andrej Glavan po slovesni maši blagoslovil temeljni kamen nove zakristije in večnamenskega prostora, ki bo dozidan ob osrednjem marijanskem svetišču novomeške škofije na Zaplazu nad Čatežem kot samostojna zgradba.

Ko je bila romarska cerkev Marije vnebovzete na Zaplazu razglašena za osrednje romarsko svetišče novomeške škofije, so začeli z načrtovanje temeljite obnove. Obnovili so notranjščino cerkve, še posebej strop. To so opravili leta 2008, nato so leta 2009 začeli in letos končali z obnovo fasade in zvonikov.

Cerkev je torej obnovljena, vendar ima dva zelo majhna zakristijska prostora, zato so pripravili vse potrebno za večjo zakristijo, oziroma večnamenski prostor. Pridobili so vso dokumentacijo in letos v oktobru začeli z gradnjo tako imenovane nove zakristije. V kletnih prostorih bo skladišče za stole, kurilnica in večnamenski prostor, v tako imenovanem pritličnem prostoru bo velika zakristija in romarski urad, spovednica za gluhe, poseben vhod pa z zadnje strani za sanitarije. Upajo, da bo do začetka zime pod streho, objekt pa bi naj bil končan do konca aprila prihodnje leto. Hkrati bodo uredili okolico cerkve, nekoliko znižali plato pred cerkvijo in poskrbeli, da ne bo blata. Prvi veliki dogodek, ki bo v prihodnjem letu pa naj bi bil prenos posmrtnih ostankov bl. Alojzija Grozdeta okrog prve obletnice razglasitve za blaženega in ob njegovem prazniku 27. maja.

Zato bodo letos pozimi v cerkvi uredili tako imenovano Grozdetovo kapelo nasproti Marijine kapele s čudodelnim kipom. Idejni načrt, po besedah škofijskega ekonoma dr. Janeza Grila, bo v kratkem potrjen. Novo ureditev in zgradbo načrtujeta arhitekta Jože in Matija Marinko, predstavnika izvajalca sta Jože Mazij in Ignac Mihokšič, nadzornik je Jože Misson. Na slovesnost je prišel tudi predstavnik Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Novo mesto Tomaž Golob in župan Občine Trebnje g. Alojzij Kastelic.

Ob udeležbi večjega števila ljudi na slovesnostih so problem parkirišča okoli cerkve. To in pa cestni promet, ki mora biti takšen, kot se spodobi za škofijsko marijansko središče, bodo skušali reševati skupaj z občino.

Vsa obnovitvena dela se financirajo z darovi vernikov, škofijskim prispevkom, v obnovo pa se je vključila tudi občina Trebnje. (pIR)

NOVOMEŠKI ŠKOF MSGR. ANDREJ GLAVAN: UVOD V MAŠO IN KESANJE: Zvočni zapis

NOVOMEŠKI ŠKOF MSGR. ANDREJ GLAVAN: HOMILIJA: Zvočni zapis

PROŠNJE ZA VSE POTREBE: Zvočni zapis

UVOD V POZDRAV MIRU: Zvočni zapis

OB CERKVI:

NOVOMEŠKI ŠKOF MSGR. ANDREJ GLAVAN: UVOD V BLAGOSLOV TEMELJNEGA KAMNA NOVE ZAKRISTIJE: Zvočni zapis

NOVOMEŠKI ŠKOF MSGR. ANDREJ GLAVAN: BLAGOSLOV TEMELJNEGA KAMNA NOVE ZAKRISTIJE: Zvočni zapis

Lokacija:
Print Friendly and PDF