Preskoči na vsebino


40. Nikodemovi večeri: Dr. Bojan Ravbar

Zadnje predavanje Nikodemovih večerov je bilo v četrtek, 30. novembra 2006 na Teološki fakulteti v Ljubljani. Predavatelj Bojan Ravbar je govoril o občestveni ljubezni. Sam že od leta 2000 živi v mednarodnem mestecu Marijinega dela Loppiano, v Italiji in je v vodstvu Centra občestvene duhovnosti za duhovnike, diakone in bogoslovce.

V predavanju je govoril, da je potrebno vsakega človeka srečati z vero, da ga Bog ljubi in pustiti Bogu, da ga ljubi z mojo ljubeznijo.

Pokojni papež Janez Pavel II. je vse povabil k novi evangelizaciji, ki bo nova po gorečnosti, po metodi in bo prisluhnila potrebam po dialogu. Njeno oznanilo pa je, da Bog ljubi človeka. Besede in dejanja kristjana morajo odzvanjati sporočilo:Bog te ljubi! Jezus je zate daroval svoje življenje! Nova evangelizacija je prvenstvena naloga Cerkve in začetek novega tisočletja. Le človek, ki ga je preobrazila Kristusova ljubezen more spreminjati svet. Svet pa pričakuje vir pričevanja. Ker je Bog ljubezen, je Oče - in njegovi otroci so poklicani, da ljubijo kot On. Božji otroci so poklicani, da so ljubezen. Jezus pravi: Kakor je Oče mene ljubil, tako sem jaz ljubil vas; kakor sem jaz vas ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj! Tega ne zmoremo, a srečni smo lahko, ker nam Bog podarja svojo ljubezen.

Očetov načrt je, da ves svet zaživi življenje Svete Trojice, ki je življenje nenehne ljubezni med Božjimi osebami. Načrt za človeštvo je, da bi bili vsi ena družina. Bog želi prebivati med svojimi ljudmi. Kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi! pravi Jezus. Ni nujno, da sta dva kristjana, pomembno je, da sta skupaj v ljubezni in tako med njima živi Jezus.

Ta ljubezen rojeva občestvo. Cilj za katerega živi Cerkev je: Da bi bili vsi eno! Vsakdo ima poslanstvo, da živi za vesoljno bratstvo. Duhovnost prihodnosti se nakazuje kot bratsko občestvo v Sv. Duhu. Bratsko občestvo je mogoče, kjer vlada ljubezen. Bistvo ljubezni je, da ne ostane pri sebi ampak gre k bratu. Potrebno je občutiti brata po veri kot nekoga, ki mi pripada in poskrbeti za njegove potrebe. Videti v njem to kar je pozitivno, da ga lahko vrednotim kot Božji dar zame in za svet. Kar ste storili drugim, ste meni storili! - to bo edini izpit ob koncu življenja.

Nismo si tujci ampak člani iste družine, ki služimo drug drugemu. Cerkev je šola, kjer se učimo Božje ljubezni in občestvenosti. Lahko je ljubiti prijatelje in tiste, ki nam delajo dobro, težje pa je v sovražniku videti brata. Na vprašanje, kako ljubiti sovražnike je predavatelj odgovoril, da se moramo najprej zavedati, da je tudi ta človek po Jezusovi krvi moj brat, sestra. Jezus je tudi zanj daroval svoje življenje, saj ni prišel, da bi svet sodil ampak, da bi svet rešil. Jezus je rekel tudi naj ljubimo svoje sovražnike in molimo za tiste, ki nas preganjajo.

Najmočnejše orožje je ljubezen! Če ljubiš imaš Boga v srcu in v rokah in veš, da je Bog tudi v središču sočloveka, čeprav je tvoj sovražnik.

Ob koncu je predavatelj vsem poslušalcem zaželel, da bi bilo njihovo življenje ena sama premica ljubezni. (BP)

Lokacija:
Print Friendly and PDF