Preskoči na vsebino


Ljubelj, Oaza miru duhovno-izobraževalno in počitniško središče

Ljubelj – OAZA MIRU, junij 2006

Spoštovani duhovniki, redovniki, redovnice, voditelji cerkvenih ustanov in združenj!

V Sporočilih in Naši katehezi ste zmogli prebrati prvo informacijo o nastajanju škofijskega duhovno-izobraževalnega in počitniškega središča, ki ga pripravljamo na Ljubelju v starem Kompasovem objektu pod Zelenico. Nujna pripravljalna dela gredo h koncu in upamo, da bomo 3. julija blagoslovili dom in začeli z dejavnostmi, med katerimi bodo prav duhovne vaje za duhovnike prva priložnost preizkusa, kako zmore dom ponuditi različnim pastoralnim dejavnostim v tem lepem planinskem okolju.

Ustanovo vodi Društvo za zdravo duhovno življenje OAZA MIRU, dom ima 36 sob z 90 ležišči, sobe imajo tuš in WC, obratuje kuhinja z obednico, poleg večje dvorane so manjši prostori za skupine, manjša kapela, spodnji kletni del pa bomo čez počitnice še prenovili, da bo uporaben za večje skupine, rekreacijo in seminarske možnosti. Dom leži v osrčju planinskega sveta. Od tod je mogoče iti na sprehode ali planinske ture, v bližini so planine s planšarijami, pozimi pa smučišče Zelenica in sankališče stari Ljubelj vabita na zimske radosti. Vsak bo zmogel poleti ali pozimi najti nekaj zase v bogastvu narave.

Ob nastajanju projekta smo člani društva najprej mislili na duhovnike in redovnike, ki boste v domu imeli prioritetno mesto. Tako ste povabljeni že to poletje, da si rezervirate sobo za dopust. V hiši boste imeli oskrbo s hrano, maševali v idilični kapeli ali v cerkvi sv. Ane, sicer pa si vzeli čas za sprehode in oddih. Nekaj sob v ta namen bomo skušali vedno imeti na razpolago.

Sicer bo dom OAZA MIRU nudil veliko programov za skupine, ki najbolj potrebujejo primernega prostora: za zakonce, za samske, za mladino in študente, za liturgične sodelavce, posebej želimo povabiti upokojence, prirejali bomo seminarje, duhovne vaje in duhovna srečanja€Ś Posebej bi želeli, da tod najdejo mesto programi stalnega izobraževanja duhovnikov, sodelavcev, članov ŽPS in ŽGS. Večino programov bomo skušali pripraviti v okviru Društva, skupine pa bodo lahko prišle s svojimi programi, v domu bodo imeli le oskrbo.

Želimo, da dom postane prostor druženja, izobraževanja in oddiha za vse slovenske škofije, za redovne skupnosti, pa tudi za naše zamejce in rojake po svetu. Ker je lokacija zares primerna za sprostitev in nabiranje novih moči, bo gotovo pomagala ustaviti marsikateri korak našega prehitrega dogajanja življenja in morda obdarila z zdravjem številne, ki se bodo prepustili Božjemu stvarstvu.

Seveda vas zanima, kakšna bo cena oskrbe v domu. Zaenkrat ne moremo določiti končne cene, ampak bomo to leto skušali z dogovorom s skupinami in posamezniki poiskati primerno ceno, da se bo dom sam vzdrževal. Vsekakor smo člani društva enotni, da moramo narediti vse za sprejemljivo ceno stroškov, posebej bomo skušali iskati možnosti, da bi mladi in družine z več otroki imeli posebne popuste. Računamo tudi na razumevanje in dobroto tistih, ki bi zmogli finančno podpreti naše programe in se za te možnosti prijazno priporočamo in naprej zahvaljujemo.

Ker bo največji strošek ogrevanje, saj dom leži na 1000 m n.višine, smo namestili tudi peč na trda goriva, zato bomo prosili za drva, ki nam bodo olajšala in prihranila velik strošek za tekoča goriva.

S tem sporočilom želimo seznaniti in povabiti posebej duhovnike, redovnike in redovnice, da pomagate razpresti široko mrežo tistih, ki bi dom zmogli uporabljati. Prosili bomo za objavo programov pri oznanilih, tiskanih sporočilih in na oglasnih deskah. Redno bosta objavljala načrtovane programe tudi Družina in Radio Ognjišče.

Ker želimo, da bi se krog sodelavcev čimbolj razširil, vas bomo v kratkem povabili, da postanete Družabniki društva, ki boste pomagali pri programskih zasnovah in načrtih dogajanj, obenem pa imeli več ugodnosti v ustanovi.

Oglejte programe za počitnice, duhovnike ljubljanske nadškofije pa vabimo k takojšnji rezervaciji prostora za uvodne duhovne vaje.

Člani Društva OAZA MIRU in vsi, ki se trudimo s pripravo doma, želimo, da bi nastalo središče srečanj dobrih ljudi in vseh, ki želijo biti Bogu še bližji prav po darovih Njegovega stvarstva.

Vse lepo pozdravljamo in vabimo k sodelovanju

v imenu Društva OAZA MIRU Vlado Pečnik

PROGRAMI, ki smo jih zasnovali za počitniške dneve in prosimo, da obvestite tiste, ki bi se jih zmogli udeležiti:

od ponedeljka 3. ob 18.00 do srede, 5. julija do večera. DUHOVNIKI ljubljanske nadškofije: DUHOVNE VAJE, ki jih bo vodil škof dr. Anton Jamnik. Zvečer prvega dne blagoslov doma, potem poleg duhovnih tematik tudi razgrnitev vizije pastoralnega dela za vnaprej.

od 7. do 14. julija DRUŽINE Z VEČ OTROKI pripravlja Anin sklad in Karitas. Program je že zaseden.

od 27. do 30. julija DUHOVNO-POČITNIŠKI DNEVI ZA ZAKONCE, DRUŽINE Člani zakonskih skupin, posamezne družine. Vsak dan duhovni program, izleti v naravo, pogovori, večeri pod zvezdami ... Otroci imajo prosto bivanje! Program vodi Vlado Pečnik s sodelavci.

od 10. avgusta ob 9.00 do 12. avgusta do kosila DUHOVNO POČITNIŠKI DNEVI ZA STAREJŠE MINISTRANTE Ministranti srednješolci, študentje in mladi v poklicih lepo povabljeni na srečanje, da bi oživili duha služenja in prijateljevanja z Jezusom. Program vodi g. Jure Ferlež, kaplan v Škofji Loki.

od 21. avgusta ob 9.00 do 24. avgusta do kosila DUHOVNO-POČITNIŠKI DNEVI ZA STAREJŠE, UPOKOJENCE, SAMSKE, OVDOVELE ... Z duhovnim programom, rekreacijo in prijateljskim kramljanjem bomo naredili dneve lepše in sledili klicu: 'Korajža velja'. Program vodi Vlado Pečnik v sodelovanju z Sašo Štern in Nevenko Bogataj ter planinskimi vodniki.

Nekaj potrebnih informacij:

Do doma OAZA MIRU na Ljubelju se pride po avtocesti iz smeri Kranja ali Jesenic, izvoz TRŽIČ, potem proti mejnemu prehodu Ljubelj. Pri restavraciji na meji zavijete levo, se peljete po cesti pod domom in pridete na dvorišče, kjer so parkirni prostori. Dom stalno oskrbujeta zakonca Rezka in Vinko Švab.

Prosimo, da posteljnino /rjuhe, prevleko za vzglavnik, brisače/ prinesete s seboj. Sobe za seboj smete sami počistiti, tudi za strežbo pri mizah bomo povabili. Želeli bi, da bi bil dom tudi prostor vzgoje lepega vedenja, medsebojne pomoči in prijateljstva. V celotni hiši ni dovoljeno kajenje in pijančevanje, namerno uničevanje inventarja pa bomo visoko zaračunali.

Informacije in prijave

OAZA MIRU, Podljubelj 307, 4290 TRŽIČ 041/60-20-20 oaza.miru@rkc.si

Sporočila in programe boste našli na http://aktualno.rkc.si, v tedniku Družina in na Radiu Ognjišče.

Lokacija:
Print Friendly and PDF